Aby strava vášho dieťaťa bola vyvážená a zdravá, treba ju správne zostaviť a rozvrhnúť. Naučte sa, ako bez použitia soli a cukru variť jedlá, ktoré napriek tomu dobre chutia.
Detská strava by mala byť predovšetkým pestrá, zdravá a primeraná veku dieťaťa. Dbajte na to, aby suroviny boli tej najvyššej kvality, do jedálneho lístka zaraďujte dostatok ovocia a zeleniny a dávajte prednosť potravinám, ktoré zodpovedajú hygienickým normám.
No nesmiete pritom zabúdať na výslednú chuť jedla. Tá je jedným z hlavných faktorov, ktoré sa podieľajú na vytváraní správnych stravovacích návykov u detí.
Deti by mali, podobne ako dospelí, jesť 5- až 6-krát denne. Ich organizmus sa ešte stále vyvíja, a preto je pre ne pravidelnosť príjmu potravy veľmi dôležitá. A nezabúdajte ani na pitný režim.
Raňajky sú dôležité na naštartovanie organizmu a mali by obsahovať predovšetkým dostatočné množstvo polysacharidov. Napríklad celozrnné pečivo s tvarohom, kúsky zeleniny, jogurt s ovsenými vločkami, ovocím alebo műsli (vyhnite sa prisladzovanému).
Ideálne je celozrnné pečivo, tvaroh, menej slaná šunka, prírodný syr alebo zeleninové nátierky v kombinácii s ovocím alebo zeleninou.
Najlepšie je plnohodnotné teplé jedlo s dostatkom mäsa a zeleniny.
Pripravte ho v súlade s aktivitou dieťaťa. Napríklad celozrnné pečivo so zeleninou, tvarohom, vajíčkom, jogurtom, šunkou, tvrdým syrom alebo nátierkou.
Môžete podávať zeleninu s mäsom a menšou prílohou, cestoviny alebo cestovinový šalát, vajcia, zeleninovú polievku, zeleninový šalát s celozrnným pečivom, zeleninové alebo tvarohové nátierky.
Tip: Prečítajte si, ako je to s lepkom v strave najmenších detí
Soľ do jedálneho lístka najmenších nepatrí. Z bežnej stravy deti získavajú dostatok minerálnych látok vrátane sodíka a chloridu, ktoré sú taktiež obsiahnuté v soli. Rovnako ako v prípade sladkostí, aj pri soli platí, že si na ňu deti veľmi rýchlo zvykajú a zvyšujú jej príjem. Potom je pomerne ťažké naučiť ich na menej slané alebo dokonca neslané potraviny.
Soľ má pritom negatívny vplyv na kardiovaskulárny systém a podieľa sa na mnohých civilizačných ochoreniach. Okrem toho vysoký príjem soli, najmä v spojení s nedostatočným pitným režimom vážne zaťažuje obličky.
Významnú úlohu zohráva nadmerná konzumácia potravín obsahujúcich „skrytú“ soľ. Ide hlavne o údeniny, slané pochutiny – čipsy, oriešky, hranolky, vyprážané potraviny, kečupy, najrôznejšie dochucovacie omáčky a ďalšie. Pozor treba dávať aj pri výbere pečiva, ktoré je taktiež nezanedbateľným zdrojom soli.
Najlepším riešením je siahnuť po vhodnom korení a bylinkách. Skúste majoránku, pažítku, bazalku, tymian, oregano, ligurček alebo bobkový list. Použiť ich môžete ako v priebehu varenia, tak aj čerstvé a najemno nasekané ako ozdobu hotového jedla. Dosiahnete tak vždy vynikajúcu chuť.
Cukor, podobne ako soľ, je v poslednom období často diskutovanou témou. A to predovšetkým z dôvodu veľmi rýchleho rozvoja obezity u detí, a to už v pomerne skorom veku.
Deti si na sladké veľmi rýchlo zvykajú a často potom odmietajú zeleninu a ďalšie nesladké pokrmy. Cukor (biely repný) pritom vôbec nepotrebujú. Dostatok „sladkostí“ získavajú prostredníctvom materského alebo dojčenského mlieka, kaší a zeleninových príkrmov, ktoré biely cukor neobsahujú, ale majú sladkastú chuť. Napríklad v prípade mlieka je to tak vďaka prítomnosti mliečneho cukru alebo laktózy, ktorá je najvýznamnejšou zložkou nielen materského, ale aj kravského mlieka.
Tip: Ak vaše dieťatko prechádza z dojčenia na materské mlieko, prečítajte si 10 tipov, ktoré je dobré poznať
V prípade kaší sa sladká chuť odvíja od obsahu ovocia alebo hydrolyzovanej múky. Nie je to inak ani v prípade ovocných príkrmov alebo ovocia, ktorých sladkosť je daná prirodzeným obsahom ovocného cukru (fruktózy). Odporúča sa preto podávať deťom pestrú stravu s dostatkom ovocia, zeleniny, mäsa a obilnín.
Z hľadiska obsahu cukru sú nežiaduce sladké potraviny ako koláče, sladené nápoje alebo najrôznejšie maškrty ako sušienky, keksy, čokoládové cukríky a podobne.
Tip: Myslite aj na seba! Inšpirujte sa odporúčaniami pre správnu životosprávu v období dojčenia.