Od narodenia poznajú všetky bábätká len chuť mlieka. Ochutnávanie príkrmov je preto veľká vec! A hoci prvýkrát pravdepodobne nezjedia viac ako jednu lyžičku, už o pár mesiacov budú papať skoro všetko, čo jedia dospelí.
Čas zavádzania príkrmov sa líši podľa toho, či máte doma plne dojčené bábätko alebo či dieťatko pije náhradnú mliečnu výživu (umelé mlieko). Pri posúdení vhodného času podávania prvých príkrmov je potrebné prihliadať aj na psychomotorický vývoj bábätka: kedy už je schopné držať hlavičku vo vzpriamenej polohe, koordinovať oči, ruky a ústa pri vkladaní potravy do úst a kedy je schopné prehĺtať a tolerovať pevnú stravu.
U nedojčených bábätiek môžeme zavádzať prvé príkrmy od ukončeného 4. mesiaca. U plne dojčených prospievajúcich detí začíname po 6. mesiaci. O tom, či je už vaše dieťatko na príkrmy pripravené, sa poraďte s pediatrom. Niektoré bábätká to však dajú najavo aj samy naťahovaním ručičiek a hlasným mľaskaním pri pohľade na rodičov, ktorí niečo jedia.
Začínajte vždy jednodruhovým príkrmom, a skôr ako pridáte novú potravinu, počkajte 3 – 5 dní. Keby sa dieťatko po niečom napríklad vysypalo alebo malo iné komplikácie, ľahko spoznáte, ktorá potravina mu nesadla. Potraviny šetrne tepelne upravujte, napríklad na pare. Myslite aj na vhodné hygienické podmienky prípravy jedla. Uvarenú porciu už znova neohrievajte a nepodávajte.
Príkrmy deťom do 1 roku vôbec nesoľte a nedosladzujte (ani medom). Na dochutenie môžu poslúžiť bylinky, ale verte, že každá chuť, aj samotnej zeleniny bude nová a zaujímavá.
Lepok nie je žiadnym strašiakom a do detských príkrmov patrí. Ak sa začne podávať skôr, lepšie sa navodí tolerancia podávaného lepku a pravdepodobnosť vzniku alergií a celiakie je tak nižšia. Prečítajte si viac informácií o tom, kedy a ako zavádzať lepok do detského jedálnička.
Zo začiatku stačí napríklad pridať lyžičku zápražky do zeleninového alebo mäsovo-zeleninového príkrmu. Neskôr môžete skúšať aj kaše. Kašu podávajte večer. Striedajte ryžovú či kukuričnú, ktoré sú bezlepkové, s krupicovou alebo s cereálnymi kašami, ktoré lepok obsahujú. Pre staršie dojčatá je veľmi vhodná aj pšeničná alebo pohánková kaša.
Obilná kaša je nielen zdrojom energie, ale aj vlákniny, vitamínov skupiny B a minerálnych látok. Už hotové zmesi na mliečne kaše sa doma pripravujú len pridaním vody, pretože už obsahujú dojčenskú mliečnu výživu (mlieko). Pri nemliečnych kašiach, ktoré sú určené pre dojčené bábätká a pre deti s rizikom vzniku alergie, môžete na prípravu použiť okrem dojčenskej vody aj rôzne druhy mlieka – materské mlieko, mlieko s čiastočne alebo extenzívne štiepenou bielkovinou a pod. Kaše môžete podávať s ovocím alebo so zeleninou, okolo 9. mesiaca aj s jogurtom.
Dieťa zvládne jesť kúsky jedla vtedy, keď mu už narástli prvé zúbky, je schopné samo sedieť, vie jesť bez problémov lyžičkou a je schopné stravu rozhrýzť. Potraviny už potom nemixujte, ale ovocie a varenú zeleninu roztlačte vidličkou a mäso nakrájajte na drobné kúsky.
Okolo 10. – 12. mesiaca sa dieťa pri kŕmení snaží spolupracovať. Chce si ohmatať jedlo, ktoré už vie uchopiť medzi palec a ukazovák, a najradšej by sa kŕmilo samo, čo však ešte nie je možné. V tomto období ponúknite dieťaťu, aby si dávalo do úst maličké kúsky jedla. Vhodné sú:
Podávané kúsky by nemali byť väčšie ako plod čerešne. Dieťa by pri jedle malo sedieť, aby nedošlo k vdýchnutiu potravy. Pripravte sa na väčšiu spotrebu šatstva a podbradníkov, no na druhej strane vám to obom prinesie veľa zábavy.